Berki TamásBerki Tamás
Berki Tamás olyan jazz zenészekkel kezdte a pályáját a 60-as években, akiket a magyar jazz élet megalapítóinak is tekinthetünk. Egyedülállósága az énekesek közt elvitathatatlan, hiszen olyan egyedi és expresszív, hogy lemezeit hallgatva nem is nagyon tudjuk kivonni magunkat a hatása alól.
Életpályája is azt mutatja, hogy a jazz népszerűsítésére és szélesebb rétegekkel való megismertetésére törekszik. Ugyanis a Bartók Béla jazz konzervatórium elvégzése után öt évig az intézményben tanított. 1978-tól 19 éven át a Magyar Művelődési Intézet könnyűzenei fõmunkatársa, majd külsős rádiós szerkesztőként, televíziós szerkesztőként és újságíróként működik a magyar médiában.
1996-tól ismét tanít, mégpedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz ének szakán. Később pedig az MZTSZ által működtetett Kőbányai Zenei Stúdióban ének tanszékvezető. Mint énekes számos európai és hazai verseny és díj nyertese. 1976-ban Nemzetközi Ifjúsági Jazzénekes világversenyt nyert, 1985-ben felkerült a Nemzetközi Jazz Federáció hivatalos lapjának toplistájára a legjobb európai férfi jazz énekesek között. 2004-ben pedig megkapta a Magyar Jazz Szövetség Szabó Gábor díját, amelyet szakmabeliek ítéltek neki oda munkásságának elismeréseként. Életpályáját olyan neves zenekarok és zenészek kísérték, mint az Interbrass (Másik János, Dés László, Tomsits Rudolf, Tony Lakatos); Szakcsi Lakatos Béla, Fogarasi János, Pege Aladár, László Attila, Benkó Dixieland Band, Gonda János vagy Babos Gyula.
Sok más szólólemez, illetve közreműködői lemez mellett három szerzői lemeze jelent meg: 1984-ben Igazi Paradicsom, 1990-ben Jó reggelt címmel és 2004-ben a Tom-Tom Recordsnál kiadott utolsó lemeze „A Híd”. Lemezein olyan sokszínűséget fedezhetünk fel, amely csak nagyon kevés előadóról mondható el. A számok eredetiségét a sajátos szöveg és a zenei stílusok változatossága adja.
 
A híd
A különleges jazz-énekesi tehetsége miatt széles körben elismert énekes-zeneszerző, Berki Tamás legutóbbi szólólemezének címe A Híd. A valódi jazz-csemegének számító új lemezen a művész saját szerzeményeit adja elő, ezek mellett érdekességként két világhírű sláger is hallható a lemezen Berki Tamás magyar szövegével: a Fever John Davenport-tól, és az Everything must change Benard Ighner-től.
A lemezt meghallgatni nemcsak azért érdemes, mert minőségi jazz muzsikát hallhatunk, hanem mert egységes hangulata ellenére olyan sokszínűséget fedezhetünk fel rajta, amire kevés művész képes. A swingtől kezdve a stílusok egész palettája vonul fel blues, rock és funky elemekkel tarkítva, sőt Rapjazz című számában a rap és a jazz sajátos keveréke . A stílus ezerfélesége mellett pedig minden számban ott az elmaradhatatlan „berki-féle” improvizáció. A remek énekes teljesítményhez pedig egy igazán jó zenekari háttér adja a lemez kiváló minőségét: Mohai Győző-dob, Horváth „Plutó” József-basszusgitár, Mohai Tamás-gitár és Tóth Viktor-szaxofon.
 A fentiekben említetteken kívül még egy pozitívum, ami miatt érdemes az albumot a lemeztárunkban megőriznünk; olyan humoros, játékos és mókás szövegeket hallhatunk a zeneszerző-énekestől, amelyek egyszerűségüknél és hétköznapi témaválasztásuknál fogva minden napszakban mosolyra fakasztanak.
 

 

HONLAP


FOTÓK


Berki Tamás
Berki Tamás
Berki Tamás
Berki Tamás
Berki Tamás
Berki Tamás

VIDEÓ


Get Adobe Flash player
Berki Tamás: Kezet Fel! - Magyar Dal Napja 2009, Vokális Jazz Színpad
Get Adobe Flash player
Berki Tamás: Mindenki - Magyar Dal Napja 2009, Vokális Jazz Színpad

FELVÉTELEK