Besh O DromBesh O Drom

'A Besh o droM hallgatása közben az a valószínűtlen és megmagyarázhatatlan gondolat merült fel bennem, hogy esetleg élni mégiscsak jó – cáfolva mindenféle trendet, új paradigmát és divatot -, hogy az élet egyszerű és egyenes, amelyben a dolgok csak úgy jönnek, mi pedig felkészülve avagy felkészületlenül fogadjuk őket be érkezési sorrendben, és ha már nagyon nagy a baj, akkor táncolunk. Ezzel szemben, ha egyáltalán nincs baj, és csak megyünk előre a világ erdejében, mint a bivaly, esetleg az jön mellettünk, akit szeretünk, nos, akkor is táncolunk. A Besh o drom zenéje alapján állíthatjuk, hogy a pálinka nem méreg, amely gyors és szomorú halált okoz, mint ahogy a világ sem egy hatalmas, sötét buldózer, ami átrobog rajtunk, akár akarjuk, akár ellenkezünk, hanem igenis megvan a helyünk, megvan a társaságunk és megvan a saját életünk, amit aztán úgy alakítunk, ahogy tudunk. Ha végül esetleg elszúrjuk, akkor sincs semmi baj – majd táncolunk. '
Para-Kovács Imre


Az 1999-ben alakult zenekar (nevük jelentése lovári nyelven: „Üld meg az utat!”) viharos sebességgel robbant be a köztudatba. Semmivel sem összetéveszthető hangzásviláguk stílusteremtőnek bizonyult. Zenéjükben különböző kelet-európai és balkáni kultúrákból (magyar, cigány, román, szerb, bolgár stb.) kiemelt népzenei elemek tudatos ötvözete találkozik saját dallam- és ritmusvilágukkal, kel új életre és alkot önálló egységet.

Fergeteges koncertjeiknek köszönhetően az egész magyar zenei élet leginkább exportképes produkciói közé tartoznak, ezért évente 70-80 alkalommal léphetnek fel hazánkban, külföldön pedig körülbelül 50-60 alkalommal, többnyire teltház előtt. Számos rendezvényen első magyar fellépőként játszottak, gyakran világhírű előadók társaságában, mint Oscar Peterson, Chick Corea, Al Di Meola, Keith Jarrett vagy Marcus Miller. A legnagyobb sikert a Montreal Jazz Fesztiválon érték el, ahol a központi színpadon fő műsoridőben négyízben, alkalmanként 35ezer ember előtt adtak koncertet. A sajtóban megjelent kritikák a több száz fellépő közül a Besh o droM zenekart választotta a Montreal Jazz Fesztivál egyik nagy felfedezésének.
 

 

HONLAP


FOTÓK


Besh O Drom
Besh O Drom
Besh O Drom
Besh O Drom
Besh O Drom
Besh O Drom

VIDEÓ


FELVÉTELEK